Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ
με σάλτσα κόκκινων φρούτων - σοκολάτα
Χρειαζόμαστε:
για το κέικ
-
3 φλυτζάνια του τσαγιού μαλακό αλεύρι
-
1 φακελάκι baking powder
-
6 κ.σ. κακάο + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
-
1 κ.γ. σόδα σκόνη
-
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
-
1κ.σ. ξύδι φραουλα
-
1κ.σ. ξύδι βατόμουρο
-
2 βανίλιες
-
10 κ.σ. καλαμποκέλαιο
-
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτο)
-
2 ποτήρια νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά μέσα στο μπολ και σταδιακά ανακατεύουμε. Αλείφουμε τη φόρμα του κέικ με μαργαρίνη και πασπαλίζουμε γύρω γύρω με κακάο.
Ψήνουμε 45 με 1 ώρα στους 180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο μας.
για τη σάλτσα κόκκινων φρούτων - σοκολάτα
-
200 γρ. μαρμελάδα φράουλα
-
1 σφηνάκι (περίπου 40ml) σιρόπι από γλυκό βύσσινο
-
50 γρ βατόμουρα
-
1 σφηνάκι ξύδι ρόδι
-
50 γρ κουβερτούρα
-
έγχρωμα πιπέρια σε μύλο για τρίψιμο
-
λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Από το βράδυ σε ένα μπολ βάζουμε τα βατόμουρα στο ξύδι και τα σιρόπια να μαριναριστούν.
Την επόμενη, βάζουμε σε ένα αντικολητικό τηγάνι τη μαρμελάδα και τα μαριναρισμένα βατόμουρα μαζί με τα υγρά τους σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει ο βρασμός κατεβάζουμε σε μέτρια, ώστε να δέσουν. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Όταν αρχίσει να δένει η σάλτσα τρίβουμε τα πιπέρια κατεβάζουμε από τη φωτιά ανακατεύουμε, το αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο περιχύνουμε το κέικ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη