Χρειαζόμαστε:

  • 300 gr αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι
  • 400 gr αλεύρι σκληρό
  • 300 gr αλεύρι ολικής
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 με 3 κουτ. σούπας γιαούρτι πρόβειο (βοηθάει τα ενζυμα να λειτουργήσουν καλύτερα για το δίκοκκο αλεύρι. Μπορούμε και να μην το βάλουμε)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 30 gr κολοκυθόσπορο
  • 30 gr ηλιόσπορο καθαρισμένο
  • 30 gr σπόρους τσία
  • 30 gr καρύδι τριμμένο
  • λίγο σουσάμι και λίγη κινόα για το πασπάλισμα
  • χρειάζεται περίπου 750 ml με 1 λίτρο νερό χλιαρό

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα αλεύρια μαζί και ανακατεύουμε να αναμειχτούν καλά. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 4 με 5 κουταλιές από το μπολ με τα ανακατεμένα αλεύρια και ζεστό (χλιαρό) για να γίνει ένας νερουλός χυλός. Το βάζουμε στο φούρνο στους 35 βαθμούς να φουσκώσει η μαγιά.

Όταν η μαγιά έχει διπλασιάσει το μέγεθός της και κάνει συνεχώς φουσκάλες την βγάζουμε από το φούρνο και τη ρίχνουμε μέσα στο μπόλ με τα αλεύρια, αφού προηγουμένως έχουμε κάνει μία λακκούβα στη μέση και έχουμε ρίξει το ελαιόλαδο. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε κυκλικά ώστε ο χυλός να παίρνει συνεχώς αλεύρι και να σφίγγει. Στη συνέχεια περιμετρικά ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, τα σπόρια, το αλάτι και κατά τόπους το γιαούρτι. Συνεχίζουμε με το πιρούνι κυκλικές κινήσεις και όταν έχει σφίξει αρκετά ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ανακατεύουμε. Θέλουμε να πετύχουμε έναν σφιχτό σχετικά χυλό.

Σε μία γάστρα στρώνουμε μία λαδόκολλα, ρίχνουμε κινόα και σουσάμι στη βάση και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα, απλώνουμε απαλά και πασπαλίζουμε και από πάνω με σουσάμι και κινόα. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο στους 35 βαθμούς να διπλασιάσει τον όγκο του.

Αφού είναι έτοιμο βγάζουμε τη μεμβράνη, ψήνουμε στους 150 με 170 βαθμούς για περίπου ¾ της ώρας με ανοιχτό το καπάκι και μετά όταν έχει κάνει κρούστα σκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλο τόσο χρόνο.

Οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί γιατί ο κάθε φούρνος συμπεριφέρεται διαφορετικά, σίγουρα δεν το βγάζουμε πριν τη μία ώρα και σε κάθε περίπτωση το τσεκάρουμε.

Όταν γίνει το βγάζουμε από τη γάστρα και το αφήνουμε σε μία πετσέτα όσο γίνεται όρθιο να ξεκουραστεί

Αν δεν χρησιμοποιήσετε αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, μπορείτε να αντικαταστήσετε όλη την ποσότητα στο ολικής, ή να την μοιράσετε και στα 2 αλεύρια. Αν κάποιο από τα σπόρια ή τους ξηρούς καρπούς δεν σας αρέσει, τότε αντικαταστήστε τα με άλλα ή παραλείψτε τα εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας: 20', έτοιμο για σερβίρισμα σε 1h και 45'

Δίνει περίπου 2 κιλά ψωμί  κόστος συνολικό: 4 με 5 ευρώ

Παλαιότερη ανάρτηση

© 2020 Amali Kerasmata — Shopify Ecommerce by Shopilab